وپسا شرکت پارت ماشین سازه پارس
گروه صنعتی پارکو، از سال 1387 باهدف خدمات تخصصی نصب، حمل و جابجایی سازه های سنگین شروع به کار نموده است. فعالیتهای این برند از سال 1394 در قالب شرکت پارت ماشین سازه پارس انجام می شود. شرکت پارت ماشین سازه پارس در سال 1394 به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شده و طی شماره 1940 در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری کنگان به شناسه ملی 14004962755 به ثبت رسیده است. فعالیتهای زير بيانگر بخشي از محدوده هاي قابل ارائه توسط گروه صنعتی پارکو (پارت ماشین سازه پارس) می باشد:
- حمل و نقل ، باربرداری و انجام عملیات نصب کلیه تجهیزات سنگین و فوق سنگین صنایع نفت ، گاز ، پالایش و پتروشیمی شامل : تجهیزات استاتیک و روتاری ، مونتاژ و نصب پکیج ها شامل ریفرمر ، کوره ، بویلر و ….
- نصب کلیه تجهیزات نیروگاهی ، اجرای عملیات نصب کمپرسور و توربوکمپرسور تا مرحله پیش راه اندازی و راه اندازی ، اجرای کلیه مراحل عملیات پایپینگ
- اجرای عملیات نصب تاورهای یک تکه و چند تکه
- اجرای عملیات نصب کلیه سازه های فلزی سنگین (ماهانه هزار تن)
- بهسازی و مقاوم سازی زمین به روش های تحکیم دینامیکی (Dynamic Compaction)
معرفی فعالیت
صنعت باربرداری دارای طیف گستردهای از تجهیزات و نوع خدمات میباشد که از باربرداریهای جزء مانند قطعات کوچک صنعتی و ساختمانی گرفته تا تاورها و برجهای بزرگ نفتی و شیمیایی در صنعت نفت و پتروشیمی را شامل میشود. آنچه که به آن صنعت باربرداری سنگین و فوق سنگین (Heavy Lift) گفته میشود، شامل تجهیزات با وزن معمولا بیش از 100 تن میباشد که بیشتر شامل تجهیزات صنعتی به ویژه صنایع نفت، گاز، پالایشگاه و پتروشیمی، صنایع فولاد، صنایع ساختمان و ابنیه، صنایع نیروگاهی (خصوصاٌ نیروگاههای بادی و نیروگاه های سیکل ترکیبی) ، … میباشد. در این بخش از این طیف، تجهیزات و حتی دانش و تخصص ویژهای لازم است که هم حساسیت خاصی را به اثبات میرساند و هم سطح اجرایی کار را بسیار متفاوت از دیگر بخشهای آن میکند. در جهان با توجه به نوع فعالیت و صنعت هر کشور، باربرداری سنگین بازار هدف متفاوتی را شامل میشود. درایران نیز تا قبل از سال 1388صنعت باربرداری (Heavy Lift) توسط شرکت های خارجی از جمله شرکت ماموت هلند ، سارنز بلژیک ، الجابر امارات ، الطیف ، العطاس عربستان و بسیاری از شرکت های خارجی دیگرانجام میگردید که با شروع تحریمهای همه جانبه، کلیه شرکت های باربرداری خارجی از ایران کوچ نمودند .
با روند رو به رشد اقتصاد و صنعت کشور، و همچنین نفت خیز بودن منطقه و تلاشهای روزافزون جهت ساخت و راه اندازی مجتمعهای عظیم در زمینه تاسیسات نفت و گاز و صنایع وابسته و همچنین روند سازندگی کشور در حوزههای دیگر از جمله سدسازی، امور زیربنایی، کارخانه های بزرگ تولیدی و خدماتی و دیگر تاسیسات بزرگ کشور، بخش فعال در این زمینه بیشتر معطوف به صنایع پتروشیمی و صنایع وابسته به آن است.
به همین دلیل، گسترش و توسعه این بخش از صنعت، نیاز به تجهیزات و تمهیدات لازم جهت ساخت این مجموعه ها را بسیار زیاد کرده است. از جمله تجهیزات لازم و ضروری در ساخت و نصب چنین مجتمع هایی، جرثقیلهای فوق سنگین میباشد که برخلاف حساس بودن و ضروری بودن آنها، تجهیزات و جرثقیل عملیاتی در این زمینه در کشور از میزان مورد نیاز کشور کمتر میباشد و مجریان را مجبور به تامین نیاز خود از دیگر شرکت های خارجی فعال در منطقه می نماید. امری که از نظر مجریان اجتناب ناپذیر است اما علاوه بر وابستگی کشور، به دلیل هزینه های حمل و نقل بالا موجب گران شدن خدمات نهایی شرکتهای خارجی و خروج ارز بسیار زیاد از کشور می شود.
جایگاه صنعت Heavy Lift در ایران و رقبای داخلی
پس از خروج شرکت های خارجی (در سال 1388) و عدم وجود جرثقیل های فوق سنگین ، بسیاری از صنایع کشور دچار مشکلات عدیده ای گردیدند ، لذا اولین شرکت ایرانی که در این صنعت پا به عرصه نهاد شرکت نصب گسترساحل از زیر مجموعه های موسسه عمران صنعت قرب نوح (سپاه پاسداران) می باشد و پس از آن گروه صنعتی پارکو از سال 1388 به منظور توسعه و خودکفایی میهن عزیزمان و همچنین با هدف ارائه ی خدمات برتر در حوزه صنعت کشور ، آغاز به فعالیت نمود.
در حال حاضر شرکتهای معدودی در کشور در بخش باربرداری فوق سنگین فعالیت میکنند که از جمله آنها میتوان به این شرکتها اشاره کرد:
- شرکت نصب گستر ساحل (با وابستگی دولتی)
- گروه صنعتی بازرگانی پارکو (شرکت خصوصی)
همچنین شرکت هایی که در این زمینه مشغول به فعالیت هستند ولی قدرت رقابت چه از لحاظ تجهیزات و ماشین آلات و چه از لحاظ خدمات طراحی و مهندسی با شرکت های فوق را دارا نمی باشند، می توان به شرکت تامکو و شرکت امیرکبیر اشاره نمود.